Quantcast
Channel: Mia Öhrn » Bakelser
Viewing all 22 articles
Browse latest View live

Den stora Gustav Adolf-förvirringen

$
0
0

Det här med Gustav Adolf-bakelser är lika förvirrande varje år. Plötsligt är det bara 6 november utan förvarning, och det finns ingen ordning och struktur i vilken skepnad bakelserna dyker upp i. Det enda som kännetecknar dem är att Gustav Adolfs profil ska synas på ett eller annat sätt, oftast i choklad. På Thelins slog jag till på en bakelse som bestod av browniebotten, mangochokladtryffel och mjölkchokladmousse. Ganska god, men botten liknade snarare torr och trist sockerkaka än brownie.

I skyltfönstret till Källströms konditori ståtade en sorts gräddebakelsevariant som jag anar bestod av citronfromage. Olik som natt och dag jämfört med Thelins-varianten. Lika bra är väl det, att det råder lite anarki på bakelsefronten skadar ju inte. Rapportera gärna vilka varianter ni har stött på idag!


Filed under: Bakelser

Hallontryffelbitar

$
0
0

En sådan här grådassig vinterdag kan man behöva lite sötsaker att gaska upp sig med. Jag har lagt upp ett recept på hallontryffelbitar under receptfliken. Härda ut, snart kommer våren!

Under receptfliken ligger även mina semlerutor, missa inte dem nu när säsongen är här. Kanske det bästa som har hänt semlan sedan vispgrädden uppfanns!

Receptet är hämtat ur Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk, och bilden har Ulrika Pousette plåtat.


Filed under: Bakelser, Böcker

Puder

$
0
0

Igår morse var hela världen pudrad med florsocker. Så tjusigt!

Annars tycker jag att man ska vara lite försiktig med florsockerpudrandet. Förutom på semlor tillför det sällan något, med lite otur blir bakverket både fulare och för sött med florsocker på toppen. Det blir liksom ofta en för hård kontrast med det skarpt vita. Här, här och här är några exempel där det sannolikt varit snyggare utan.

Ett annat otyg är att florsocker smälter av fukten i kylen. På konditorier kommer man till bukt med det genom att använda dekorflorsocker som innehåller lite majsstärkelse och palmolja. Själv känner jag egentligen ingen större skillnad, men connoisseurer brukar skygga tillbaka inför dekorflorsockret.


Filed under: Bakelser

Sötsaker från Asien

$
0
0

Min kunskap om asiatiska desserter, sötsaker och bakverk är minst sagt bristfällig. Delvis beror det kanske på att man i stora delar av Asien inte har samma kultur av att kafferepa, snaska godis och äta efterrätt som vi har i Sverige. Vad jag förstår håller man ofta till godo med lite frukt efter maten, men jag säger bara – frukt är INTE godis. Jag gjorde därför en djupdykning i godishyllan på nyöppnade Oriental Supermarket i Hötorgets tunnelbanestation. Mycket inspirerande! Jag är dock lite skeptisk till durian och röda bönor i bakverk, så jag nöjde mig med att slå till på bakverket ovan som kallas khanom cassava. Det innehåller socker, ägg och cassava, och enligt butiksbiträdet är det vietnamesiskt, men jag tror att det även är vanligt i bland annat Thailand (jag är dock den enda svensken som aldrig har varit i Thailand). Oväntat gott! Smakar lite som en kombination mellan pannkaka, omelett och brulépudding.

En kinesisk kompis har berättat att en av anledningarna till att man inte hittar så mycket bakverk i Kina naturligtvis är att de flesta inte har ugn. Man tillagar helt enkelt inte sin mat på det sättet utan wokar och kokar främst.

Kommentera gärna om ni är mer beresta och belästa än jag och kan bättra på mina pinsamt bristfälliga kunskaper kring sötsaker från Asien!


Filed under: Bakelser, Godis

Mer Lyon

$
0
0

Jag trodde jag tjatat så mycket om Lyon att det stod er upp i halsen, men nej, jag fick ett önskemål från en läsare om att berätta ännu mer om vilka bakverk vi åt när vi var där i början av september. Jag är inte nödbedd, här kommer en detaljerad redovisning! Men för all del, skippa det här inlägget om det känns ointressant att veta exakt vad jag åt på semestern.

Jag hade ambitionen att beta mig igenom Lyons digra utbud av bakverk, och tack och lov är jag konstant hungrig och har en ämnesomsättning från himlen. Vi såg till att fika förmiddagsfika, fika på lunchen, eftermiddagsfika och kvällsfika. Dessutom var jag så pass nördig att jag skrev ner alla bakverk vi åt, här kommer listan:

Paris-brest (pâte a choux-bakverk fyllt med nougatkräm)
Croissanter och Pain au chocolat (mååånga, vi bodde precis brevid ett Polaine-bageri med fantastiska croissanter för 90 cent styck)
Speculoos (smakar exakt som pepparkakor)
Crêpes Suzette. Och andra crêpes och galetter
Tarte pralin (kolapaj där kolafyllningen är illröd och gjord av brända mandlar, en lyonäsisk specialitet) 
Coussin de Lyon (gröna små marsipangodisar)
Financiers (en mjuk mandelkaka, kan anas längst till höger i bilden här under)
Religieuse (ett pâte a choux-bakverk i två våningar fyllt med vaniljkräm, se bilden här ovan)
Caneléer (mjuka små kakor med lite kladdigt inre, se bilden här ovan)
Florentiner (små toscakakor med torkad frukt och penslade med choklad)
Brioche (smörigt, luftigt vetebröd)
Vacherin (glasstårta)
Tarte au poire (päronpaj)
Eclairer (långsmala pâte à choux-bakverk, denna fylld med chokladkräm och glaserad med choklad)
Panier (frasig smördegskaka)
Petit pots au crème (crème brûlée-liknande pudding utan “brûlé”)
Millefeuille (bakelse med smördeg och äppelkompott, lite lik Napoleon-bakelse)
Succé (chokladbakverk)
Tarte tatin (upp och ner-vänd äppelpaj)

Med reservation för stavfel och okunskap kring den ädla franska bakkonsten.

Jag älskar verkligen Stockholm, men här måste man ha lite koll för att hitta guldkornen. I Lyon känns det mer som att man kan strosa runt och äta på första bästa konditori eller restaurang och få bra mat och utmärkta bakverk. Jag tänker därför inte ge några direkta Lyon-tips. Gå omkring helt enkelt utan måsten eller stress!

En sak är jag dock förvirrad över, och undrar om ni läsare kan hjälpa mig med. När äter fransmän bakverk? Det finns ju konditorier överallt, men när och hur fikar man? Är det på jobbet, eftermiddagsfika, födelsedagar, kvällsfika eller bara när som helst till vardags?



Filed under: Bakelser, Resor

Franskt

$
0
0

Den här veckan har jag fullt upp med plåtning till min nya bok om franska bakverk. Det blir madeleines, millefeuille, clafoutis och annat smått och gott. Boken kommer hösten 2013!


Filed under: Bakelser, Böcker

Damernas

$
0
0


Nu tycker jag faktiskt att det är helt legitimt att börja fundera på julbakandet. Jag ska försöka tipsa och inspirera så mycket jag hinner fram till jul, först ut är de här eclairerna med kanel- och apelsinkräm som jag har gjort till senaste numret av Damernas Värld. Eclairreceptet ligger under receptfliken, och ännu fler av mina juldesserter hittar du i papperstidningen!

Plåtat har ingen mindre än Wolfgang Kleinschmidt gjort.


Filed under: Bakelser, Jul

Kursdags

$
0
0

biskvier
Vet ni, jag ställer till med kurs! Lördag 16 mars klockan 12.30 – 17 går den av stapeln, och vi kommer att baka klassiska bakverk. Biskvier, napoleonbakelser, vaniljhjärtan och dammsugare. Priset är 1200 kronor och vi håller till på Matlabbet i Hornstull i Stockholm. Anmäl dig genom att skicka ett mejl till mia.ohrn@gmail.com. Välkomna!

Bilden är Ulrika Pousettes verk.


Filed under: Bakelser, Kurser

Bakelser på schemat

$
0
0

025040

Igår var det äntligen dags för kurs på Matlabbet. Åtta störtsköna elever tog slevar och bunkar i högsta hugg och bakade de finaste av bakelser. Det blev dammsugare, napoleonbakelser, vaniljhjärtan och biskvier i långa rader. Tack Bibbi, Emmy, Anna, Annika, Fredrik, Åsa, Eva och Maria för en superrolig dag!

046065061


Filed under: Bakelser, Klassiska kakor, Kurser, Matlabbet

Napoleon

$
0
0

007

Till senaste numret av Allt om Mat har jag gjort en steg-för-steg-skola om hur man bakar Napoleonbakelser. Mitt trick när det gäller den sortens bakverk är att ställa in längderna i frysen i minst 30 minuter innan jag skär upp dem till bakelser. Alltså för att inte all kräm ska tryckas ut åt sidorna när man ska skära genom smördegen. Sedan gäller det att skära på med gott självförtroende och låtsas som att man inte bryr sig om det blir snyggt eller inte. Börjar man tveka känner bakelserna på sig det direkt.

008

010Bilderna till tidningen har Ulrika Pousette plåtat. Sedan har jag plåtat tidningen och på så sätt förvanskat det hela.


Filed under: Bakelser, Bakningstips, Mattidningar

Schyssta bananer

$
0
0

023

17 oktober går den stora Fairtrade-fikadagen av stapeln! Dra ihop ett kompisgäng, jobbgäng eller vad som helst och baka loss med Fairtrade-ingredienser. Du kan även skicka in ditt bästa recept för att delta i Fairtrade Challenges recepttävling. Jag har bidragit med ett recept på Mugcake med banan och choklad. Receptet hittar du under receptfliken! Mugcake-inspiration har jag fått på bloggen Frukosterar. Supersnabba kakor som gräddas i mikron, perfekt när sötsuget slår in.

040


Filed under: Bakelser

Kursdags!

$
0
0

024
Vet ni, lördag 2 november tänkte jag ha kurs! Det lutar mot att det blir en blandning av bakelser och julgodis. Lite mazariner, eclairer och annat gott! Avslappnat, roligt och lärorikt tänker jag mig att det ska bli.

Vi håller till på Matlabbet på Hornstulls strand 9 i Stockholm. Kursen äger rum klockan 11.30 – 16.00 och kostar 1200 kronor. Jag har två platser kvar, så skynda att anmäla er här i kommentarsfältet eller till mia.ohrn@gmail.com. Varmt välkomna!
045
Bilderna är från min senaste kurs där vi bland annat bakade biskivier.


Filed under: Bakelser, Kurser

Hybridbakverk

$
0
0

mac
Ni kanske har hört det tisslas och tasslas om cronuten på sistone? En korsning mellan en croissant och en donut som skapats av Dominique Ansel och är hysteriskt populär i New York. För några veckor sedan gjorde jag en intervju för journalisten Nina Brevinge som skrev en artikel om hybridbakverk för tidningen Fokus. Texten kan ni läsa här.

Jag hade inte tänkt så mycket på hybridbakverk förrän jag pratade med Nina, men fenomenet är ju superroligt och något man borde göra mer av. Nina nämner förutom cronuten smördegsinbakad och friterad cheesecake, crookie (cookie inbakad i en croissant) och icecaron (hybrid mellan glass och macaron). Ovan ser ni mina semlemacarons som jag gjorde för ett par år sedan.


Filed under: Bakelser, Trender

Missa inte Gustav Adolfsdagen!

$
0
0

012
Jag missar ofta det här med halloween-bakverk, men i år har jag istället i god tid förberett mig inför Gustav Adolfsdagen nästa vecka (6/11) med en egen bakelse. Här i Stockholm märks knappt Gustav Adolfsdagen, men när jag pluggade till bagare i Göteborg var det en stor sak med Gustav Adolfsbakelser. Märkligt nog finns det ingen specifik bakelse, utan man kan göra lite vad man vill bara bakelsen smyckas med Gustav Adolfs profil i choklad, eller en kungakrona.
026
Jag inspirerades lite av napoleonbakelser och semlor och gjorde en bakelse av tunna mandelmassa-kakor som fylldes med vispgrädde och äppelmos. Till toppen gjorde jag en kronformad schablon och pudrade med kakao. I ärlighetens namn känns bakelsen inte helt klockren än, kakorna blev ganska sega, så det var svårt att ta en tugga utan att totalt mosa hela bakelsen. Men ganska gott och snyggt blev det ändå om jag får säga det själv.

Här kommer ett lite slarvigt recept!

Kavla en bit mandelmassa tunt mellan två ark plastfolie. Ta ut runda kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö eventuellt över lite nystött kardemumma över toppen av kakorna, men spara några utan kardemumma att lägga överst. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 5 minuter. Låt svalna.

Spritsa två av tre kakor med toppar av vispgrädde runt kanterna.
005
Lägg en klick äppelmos i mitten. Stapla kakorna på varandra och toppa med en ospritsad kaka.
006
Klipp ut en liten krona ur en bit papper, lägg den ovanpå bakelserna och pudra med kakao. Ta försiktigt bort pappersbiten, gärna med hjälp av en pincett. Voilà!

Vill ni trots allt ha halloween-inspiration kan jag tipsa om dödskallarna jag gjorde förra året.


Filed under: Bakelser, Recept

Ny kurs!

$
0
0

041

Det var många som inte fick plats på min senaste bakningskurs, så nu har jag bokat in en ny kurs. Lördag 25 januari klockan 11.30 – 16 går den av stapeln, och vi kommer att baka klassiska bakverk. Biskvier, napoleonbakelser, vaniljhjärtan och dammsugare. Priset är 1200 kronor och vi håller till på Matlabbet i Hornstull i Stockholm. Förhoppningsvis blir det roligt, avslappnat, lärorikt och gott! Anmäl dig genom att skicka ett mejl till mia.ohrn@gmail.com. Välkomna!

Kursen är tyvärr fullbokad, men skicka gärna ett mejl ändå så sätter jag upp dig på reservlistan, och tipsar om kommande kurser.

065058049054


Filed under: Bakelser, Kurser

Glad alla hjärtans dag!

Earth Hour-bakelse

$
0
0

earthhour_04
Jag och min kollega Pia Hall har fått i uppdrag av WWF att skapa en bakelse till Earth Hour. Det dröjer förvisso till 29 mars tills det är dags att släcka lamporna, men redan nu kan ni kika på receptet här. För att vara energisnåla gjorde vi en raw food-bakelse. Ingen ugn = klimatsmart! Hoppas jag, det är ju aldrig lätt att veta det där.

Raw food går ut på att äta en hälsosam kost bestående av bland annat nötter, frön, frukt, grönsaker och annan mat som inte hettats upp till mer än 42,5 grader (skolorna kan dock variera några grader upp eller ner). Ska man vara helt renlärig bör man heller inte använda vanlig kakao eftersom kakaobönorna då har rostats. Raw-kakao hittar man i affärer med hälsokost och veganmat. Vår bakelse är en chokladmoussig sak med avokado, bananer, och dadlar och en botten av valnötter och mandlar.
earthhour_06
earthhour_01
Foto: Christina Sundien

PS. Bli inte oroliga att jag ska överge vitt socker, mjöl, smör och annat gött som gräddas i ugn för det här med raw food. Men du som är nyfiken på raw food hittar mer recept här. Själv tror jag på att äta lagom mängder av allt som är riktigt, riktigt gott.


Filed under: Bakelser

Gubbfrossa

$
0
0

tesch_mittkök_jordgubbar140430-131

Till senaste numret av tidningen Mitt Kök har jag gjort fem recept med jordgubbar. Här kommer några av bilderna som inspiration. Jordgubbarna är ju som bäst nu, så passa på att trycka i er så mycket ni kan! Foto: Björn Tesch. Översta bilden: glasscupcakes med jordgubbar.

tesch_mittkök_jordgubbar140430-118

Eclairer med vaniljkräm och jordgubbar.

tesch_mittkök_jordgubbar140430-096

Smulpaj med jordgubbar och kokos.

tesch_mittkök_jordgubbar140430-077

Rulltårta med chokladtryffel och jordgubbar som dessert.


Filed under: Bakelser, Mattidningar, Pajer, Receptjobb

Bakelsefunderingar

$
0
0

20140815-155235-57155477.jpg

Stort tack för all er feedback när det gäller Sju sorters kakor! Då ser jag till att skriva korrekt mängd mjöl i recepten och att man ska ta lite extra till utbakningen. Och så lägger jag till så att mjölmängden står i gram också, men självklart ska ska det även stå i deciliter. Jag hade formulerat mig lite konstigt så att det lät som att jag ville att det bara skulle stå i gram, men det är det värsta jag vet. Bagarfasoner! Både och ska det vara.

Snoddas får nog byta namn till Kärleksmums, men alla namn ska nämnas både i ingressen och i registret. Och så vill jag rumstera om lite i kapitlen. Det finns många recept i bakelsekapitlet som känns mer som mjuka kakor, långpannekakor skurna i rutor eller småkakor. En bakelse ska i min åsikt gärna vara lite mer arbetad, kanske i flera lager och med olika konsistenser. Jag lägger kanske till ett par moussebakelser också, och på er tidigare begäran mer choklad. Ett par av bakelserna får nog stryka på foten. Den här mintbakelsen till exempel, är det någon av er som har känslomässiga band till den?


Filed under: Bakelser, Småkakor Tagged: sju sorters kakor

Händer i veckan

$
0
0

012

Glöm inte att det är Gustav Adolfsdagen på torsdag! En utmärkt anledning att äta bakelser, men som ofta glöms bort i Stockholm, och säkert även andra delar av landet. Förra året skapade jag Gustav Adolfsbakelsen ovan med mandelmassa, grädde och äppelmos, och här hittar ni receptet, men det är ju fritt fram att skapa egna Gustav Adolfsbakelser. Bor ni i till exempel Göteborg eller annan stad där man tar firandet lite mer på allvar går det utmärkt att köpa Gustav Adolfsbakelser på konditori. I Stockholm har jag sett det på bland annat Papa Lee Bakery och Källströms konditori.

Har ni vägarna förbi Älvsjö-mässan nu på söndag 9 november måste ni passa på att komma till Allt om Mat-scenen och säga hej. Jag står och bakar där klockan 14.15-14.45 och bjussar på massor av kakor och pratar om Sju sorters kakor. Vi ska plåta på fredag, så mycket av det som blir över ska ätas upp på mässan.

Oj, missade nästan att det är kladdkakans dag på fredag också! Enligt Arla, som säkert har ett finger med i spelet, kommer det att ätas 2 miljoner kladdkakor under dagen.


Filed under: Bakelser
Viewing all 22 articles
Browse latest View live